Reklama

Jak wykorzystać sezam w kuchni?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
14/12/2022 08:01
Ziarna sezamu najczęściej wykorzystujemy w formie posypki do chleba, bułek czy wybranych ciast. Niemniej jednak jego zastosowanie jest o wiele szarsze, o czym wiedzą miłośnicy tych żółtych ziarenek. Dlaczego warto używać sezamu na co dzień i w jaki właściwie sposób możemy go wykorzystać?

Właściwości zdrowotne sezamu


Sezam, wbrew pozorom, nie jest wyłącznie dodatkiem smakowym do dań czy deserów. Posiada on bowiem szereg cennych właściwości, wśród których wymieniamy:

● dużą zawartość wapnia,

● właściwości antybakteryjne,

● właściwości antywirusowe,

● zdolność odżywiania i poprawiania ukrwienia skóry.

Sezam w polskiej kuchni bywa bagatelizowany, jednak coraz częściej polecają go lekarze, na przykład jako element zdrowej diety, mającej zapobiegać osteoporozie. Warto też zwrócić uwagę na to, że sezam wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym, głównie do produkcji różnego rodzaju balsamów i środków do pielęgnacji ciała.

Jak wykorzystać sezam w kuchni?


Pomysłów na to, jak wykorzystać sezam w kuchni, jest całe mnóstwo. Zacznijmy od tego, że można go dodać do bardzo wielu dań, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Dobrym przykładem jest łyżeczka sezamu dorzucona do jogurtu naturalnego. Jeśli sięgniemy też po owoce suszone czy musli, stworzymy pełnowartościowe śniadanie. Sezam możemy też dodać do mleka, twarogu czy naleśników. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie we własnym zakresie pasty sezamowej, którą możemy posmarować pieczywo. W wersji standardowej sięgamy po zwykły chleb lub bułki, w wersji dietetycznej - po pieczywo chrupkie.

Sezam do dań obiadowych


Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie sezamu do przygotowania dań obiadowych. Najczęściej dodaje się go do różnego typu marynat mięsnych, zwłaszcza tych w wersji na słodko. Niemniej jednak może on przełamać również gorzki czy ostry smak niektórych przypraw bądź sosów. Obtaczając mięso w ziarnach sezamu i bułce tartej, stworzymy unikalną, bardzo smaczną panierkę. Całość wystarczy usmażyć na oliwie z oliwek bądź oleju, można podawać z ziemniakami i surówką. Musimy jednak uważać, gdyż sezam nie jest odporny na działanie wysokich temperatur, dlatego bardzo łatwo przypalić panierkę z jego dodatkiem. Ziarna wykorzystamy także do przygotowania dań mącznych, na przykład klusek czy makaronu. Możemy posypać nim makaron z serem lub jogurtem czy dodać do pierogów leniwych.

Sezam jako dodatek do pieczywa


Coraz więcej osób decyduje się piec bułki lub chleb we własnym zakresie, w domowym zaciszu. Takie rozwiązanie jest nie tylko zdrowsze, lecz również pozwala cieszyć się świeżym, chrupiącym pieczywem każdego dnia. Ziarna sezamu warto dodać do ciasta chlebowego, na bułki czy rogale. Możemy nimi także posypać wypieki. Uprzednio jednak posmarujmy je jajkiem, tak aby sezam dobrze przywarł do ciasta, a całość pięknie się błyszczała. Chleb, bułki czy innego rodzaju pieczywo z sezamem można spożywać zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro- w tym aspekcie nie ma żadnych ograniczeń, pomimo iż same ziarna sezamu mają delikatnie słodkawy posmak.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do