Reklama

Jaki rodzaj okapu gastronomicznego wybrać do restauracji?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
24/02/2022 17:55

Okapy gastronomiczne przydają się wszędzie tam, gdzie intensywnie pracuje kuchenka. Urządzenia te zasysają powietrze, odprowadzając je systemem wentylacyjnym poza budynek. Stosowanie tego rodzaju wyposażenia sprzyja higienie oraz pozwala wyeliminować nadmiar wilgotności w pomieszczeniu.



Rodzaje okapów gastronomicznych


Nie każdy okap gastronomiczny jest dokładnie taki sam. Choć wszystkie urządzenia pełnią dokładnie tę samą funkcję, to mogą inaczej wyglądać oraz posiadać inne opcje dodatkowe. Zastanawiasz się nad zakupem tego rodzaju wyposażenia? Pamiętaj, aby zdecydować się na okap gastronomiczny dostosowany do potrzeb konkretnej kuchni:





Centralne trapezowe – do miejsc, gdzie ciąg kuchenny znajduje się pośrodku pomieszczenia.




Przyścienne skośne – sprawdza się w pomieszczeniach, gdzie ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie, umożliwiając usuwanie na bieżąco dymu i ciepłego powietrza.




Przyścienne skrzyniowe – przeznaczone są do pomieszczenia kuchennego, w którym ciąg znajduje się przy ścianie.




Okapy przyścienne trapezowe – do pomieszczeń z ciągiem przy ścianie, dodatkowo posiadają trapezową konstrukcję.




Okapy centralne skośne – do kuchni z ciągiem pośrodku pomieszczenia.




Okapy centralne skrzyniowe – zwykle posiadają króciec przyłączeniowy montowany centralnie.




Wybór okapu gastronomicznego powinien być uzależniony charakterystyką kuchni. Zależnie od intensywności pracy, kuchenki i rozmieszczenia systemu wentylacji przyda się inna wersja wyposażenia.



Okapy kuchenne do restauracji – co wybrać do restauracji?


Inwestując w okap kuchenny, przede wszystkim wybierz model, który będzie zgodny z profilem prowadzonej działalności. Urządzenie musi więc wydajnością spełniać potrzeby kuchenki. Wówczas generowane ciepło będzie w całości odprowadzane systemem wentylacji poza budynek. Okapy kuchenne gastronomiczne nie mogą być zbyt małe i słabe względem kuchenki. Dodatkowo zwróć uwagę na sposób montażu – całość musi pasować do wnętrza oraz pozostałych elementów wyposażenia. Raczej nie oszczędzaj na tym urządzeniu, ponieważ ewentualna awaria lub słaba wydajność może negatywnie wpływać na komfort pracy w kuchni. Choć okapy są kojarzone przede wszystkim z kuchnią domową, należy pamiętać, że firmy gastronomiczne powinny zdecydować się na nieco bardziej zaawansowane rozwiązanie, które będzie w stanie pracować nieustannie przez wiele godzin dosłownie każdego dnia.



Okapy od renomowanych producentów dla gastronomii


Wybór okapu gastronomicznego z wentylatorem do bardzo ważne decyzja. Dlatego dokładnie zapoznaj się z różnymi modelami takiego wyposażenia, aby zdecydować się na jak najlepiej dopasowane rozwiązanie. Nowoczesne produkty od renomowanych marek znajdziesz w sklepie Gastroprofit. To okapy gastronomiczne z wentylatorem dostosowane do potrzeb restauracji, barów oraz innych biznesów, które każdego dnia zajmują się przygotowywaniem żywności. Poszczególne urządzenia różnią się od siebie wyglądem, specyfikacją i funkcjami dodatkowymi. Z tego względu warto dokładnie zapoznać się z asortymentem.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do