Reklama

Konkurs kulinarny w ZSP 4 przyniósł naprawdę wykwintne dania

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
22/05/2023 15:46
Konkurs kulinarny w ZSP 4 "Moje Pasje Kulinarne" to pokaz naprawdę wykwintnych dań, wymyślonych i przygotowanych przez uczniów szkoły. To była prawdziwie współczesna kuchnia.


Konkurs kulinarny "Moje Pasje Kulinarne" odbył się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie. Dwie drużyny złożone z najbardziej utalentowanych, młodych kucharzy rywalizowały ze sobą, aby wyłonić reprezentantów szkoły, którzy wezmą udział w ogólnopolskim konkursie „Szef dla Młodych Talentów” organizowanym przez MAKRO Polska.
to już 8. edycja konkursu "Moje Pasje Kulinarne" - mówi nauczycielka Karolina Gaj-Woźniak
[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289138"]

Przygotowane przez uczniów dania zdecydowanie można nazwać wykwintnymi.

Jakub Bagiński i Magdalena Filińska przygotowali comber jagnięcy, marynowany w polskim, czerwonym winie i przygotowany metodą sous vide i flambirowany tradycyjną, polską śliwowicą. Dodatkowo danie uzupełniało purée z młodych ziemniaków, kalarepy i sezonowego rabarbaru z dodatkiem soku z granatu, miodu wielokwiatowego oraz czerwonego wina. Ponadto danie uzupełniała sałatka zrobiona z mieszanki sałat, w tym boćwiny, koziego sera, sosu winegret z malin, prażonych migdałów i pieczonego buraka.

[gallery columns="1" size="large" ids="289141"]

Szymon Hrapkowicz i Zuzanna Kłosowska przygotowali natomiast polędwicę wieprzową, także metodą sous vide, która była obsmażona na maśle klarowanym i podana z gotowanymi szparagami, polanymi masłem czosnkowym wraz z ziemniakami "księżnej" z dodatkiem batatów i purée z groszku z sosem śliwkowo-winnym i kawiorem z soków owocowych.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289135"]

W konkursie wzięli udział wybrani uczniowie, którzy posiadają nie tylko odpowiednią wiedzę, ale i umiejętności. Młodzi kucharz to uczniowie klasy 3. posiadający wiedze i umiejący zastosować nowoczesne techniki gotowaniatłumaczy nam nauczyciel Edward Trojanowski.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289140"]

Konkurs wygrała drużyna Jakuba Bagińskiego oraz Magdaleny Filińskiej.
Kryteria oceny były bardzo konkretne, liczył się: czas wykonania, jakość wykonania, nowoczesne techniki podawania dania oraz sposób obróbki termicznej.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289142"]

Zwycięzcy nie kryli radości i już wiedzą co przygotują podczas konkursu ogólnopolskiego. Będzie to samo danie co teraz, jednak lekko zmienione i bardziej dopracowanemówi Jakub Bagiński.

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289136"]

Gratulujemy serdecznie wszystkim młodym kucharzom i trzymamy kciuki za kolejne kulinarne konkursy.

[vc_facebook]

https://www.youtube.com/watch?v=WxjRELqDJmU

[gallery link="file" columns="1" size="large" ids="289139"]

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do