Reklama

Piekarnia BA-JA wyróżniona za kwas chlebowy

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
01/08/2022 12:45
Jaworznicka piekarnia BA-JA została wyróżniona za własnej produkcji kwas chlebowy, który prezentowała w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Konkurs zorganizowała 31 lipca w Chorzowie Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Kwas chlebowy jest charakterystyczny dla naszej piekarni, która wypieka chleb razowy bez drożdży - mówi Danuta Janicka z piekarni Ba-JA. - Fermentowany był w Niemodlinie od 1965 r., w Jaworznie od 1972 r. Zapoczątkował ten proces nasz ojciec S Skoczylas, założyciel firmy, mistrz piekarnictwa i cukiernictwa, który zagospodarował niesprzedane pieczywo żytnie pochodzące z jego piekarni. Współcześnie napój wytwarzamy w okresie letnim na potrzeby załogi piekarni i jej klientów. Okazjonalnie sprzedajemy go na imprezach plenerowych na Śląsku. Metoda produkcji kwasu chlebowego polega na wytworzeniu optymalnych warunków fermentacji: przegotowana woda temp. ok. 30 st., pożywka – chleb, cukier, rodzynki i odpowiedni czas. Przechowywanie w warunkach chłodniczych powoduje zahamowanie procesu. Kwas chlebowy jest produktem niepasteryzowanym, bez substancji dodatkowych.

[caption id="attachment_260873" align="aligncenter" width="640"] Danuta Janicka podczas konkursu prezentuje własnej produkcji kwas chlebowy[/caption]

Gratulujemy nagrody.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do