Reklama

Przepis na domową pizzę

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
23/10/2022 18:21
Perfekcyjna pizza z domowego piekarnika? To możliwe! Chociaż profesjonalne pizzerie dysponują specjalnym piecem, który pozwala na przygotowanie placka idealnego, to w domu również możemy zrobić wspaniałą pizzę dla naszej rodziny czy gości.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe. Źle wyrobione, nie będzie miało szansy wyrosnąć. Musimy także pamiętać o tym, że drożdże lubią ciepło, więc ciasto powinno być zawsze przykryte ściereczką. Jeżeli często przygotowujemy pizzę, możemy wyposażyć naszą kuchnię w specjalny kamień, który wkłada się do piekarnika. Pozwala on utrzymać ciepło i równomiernie je rozprowadzić, dzięki czemu pizza będzie idealnie upieczona.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest wybór odpowiednich dodatków, możemy wykazać się przy tym kreatywnością i stworzyć naprawdę oryginalne połączenia!

Przepis na pizzę - porady dla początkujących


Początkującym wyrobienie ciasta drożdżowego może sprawić nie lada problem. Powstaje ono przez połączenie mąki i małej ilości soli, i cukru z płynu z drożdżami, które pod wpływem ciepła fermentują, przerabiając tym samym cukier na etanol i dwutlenek węgla. To właśnie temu procesowi ciasto na pizzę zawdzięcza swoją gąbczastą fakturę. Szczegółowy przepis na pizzę krok po kroku, znajdziesz na stronie Kaufland.

Przygotowując mieszankę pamiętaj o przesianiu mąki przez sito - dzięki temu pizza będzie dużo smaczniejsza. Dodawaj tylko produkty ogrzane do temperatury pokojowej. Woda, której użyjesz do rozpuszczenia drożdży również powinna być ciepła. Najtrudniejszą czynnością jest wyrabianie ciasta, należy robić to energicznie aż do uzyskania konsystencji, przypominającej plastelinę. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i gładkie, nie może się kleić do rąk. Gdy odstawisz je do wyrośnięcia, pamiętaj o przykryciu miski!  To naprawdę ważne, bo wilgoć i chłód zatrzymują działanie drożdży.

Kolejnym krokiem jest stworzenie sosu pomidorowego, uzyskasz go miksując pomidory w puszce. Gdy już go rozprowadzisz, posyp placek serem mozarella i ułóż swoje ulubione dodatki.

 Przepis na pizzę - poradnik dla zaawansowanych


Nawet jeśli domową pizzę przygotowaliście już wiele razy, to z pewnością dalej jest kilka sztuczek, które możecie zastosować aby wasz placek smakował jak wytwór najlepszej pizzerii w mieście! Jeśli chcecie mieć pizzę idealną, bardzo ważny jest proces pieczenia. Najlepiej rozgrzać piekarnik do maksimum i ułożyć placek na najniższej półce. Wtedy wasze ciasto upiecze się w maksymalnie 6 minut, a jeśli użyjecie kamienia to będzie gotowe już w 5 minut.

Warto także zaopatrzyć się w kuchenną wagę, która pozwoli na dokładne odmierzanie składników. Właściwe proporcje są kluczowe! Spód pizzy możecie także wrzucić na suchą, nieprzywierającą patelnię, w ten sposób uzyskacie efekt bardzo zbliżony do pieczenia w profesjonalnym piecu.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do