Reklama

Pyszne wypieki jak u babci

AWAP
25/08/2014 09:19

Pieczenie ciasta to proces wieloetapowy. Aby dojść do momentu, w którym twoi goście, wezmą do ust produkt finalny i zachwyceni smakiem natychmiast chwycą po drugi kawałek długa droga. Nawet eksperci w pieczeniu nie znają gotowych metod gwarantujących wspaniały smak. Często jest to proces dopracowywany na zasadzie prób i błędów. Są jednak sposoby, których wykorzystanie przybliży do perfekcji smaku.


Kilka pomocnych trików w pieczeniu


„Magiczne” sztuczki stosowane przez nasze mamy i babcie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czasem absurdalne, potrafią zdziałać cuda. Nie sprawią jednak, że ciasto upiecze się samo. Bez pomocy sprawnych rąk i otwartego umysłu nawet sekretna księga najlepszych cukierników nic by nie dała. Warto poznać triki, które pomogą uczynić nasz wyrób jeszcze lepszym. Poniżej kilka z nich:

często korzystając z gotowych przepisów, widzimy informację o dodaniu wody do ciasta. W takich sytuacjach zaleca się dodanie maślanki zamiast wody, która sprawi, że ciasto będzie lżejsze, a co najważniejsze – smaczniejsze,
lepszy efekt osiągniemy również gdy masło, mleko i jajka, fundamentalne składniki ciasta, jeszcze przed wymieszaniem wstawimy do pomieszczenia o temperaturze pokojowej,
chcąc zadbać o to, by ciasto nie przywierało do formy, należy ją na początku wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W przypadku pierwszego rozwiązania warto posypać je dodatkowo niewielką ilością bułki tartej, co wzmocni upragniony efekt,
jeśli nie masz w trakcie pieczenia proszku do pieczenia, możesz użyć sody oczyszczonej,
robiąc ciasto czekoladowo wysyp formę kakao zamiast mąką
aby sprawnie ukroić świeżo upieczone ciasto, zamocz używany nóż
gdy widzimy, że nasze ciasto „zjada” zakalec, wyłączmy górne grzanie w piekarniku, kosztem dolnego – prawdopodobnie wierzch ciasta zbyt szybko się wysusza i tworzy skorupę, uniemożliwiając środowej części na rośnięcie
piernik zyska lepszy smak gdy zamiast wody dodamy zimnej kawy do masy
chcąc uniknąć rozmoczenia ciasta przez nadzienie, poszczególne warstwy warto posypać cukrem pudrem przed rozsmarowaniem nadzienia

Na koniec dekoracje i można jeść


Powyższe rady mogą okazać się pomocne, jeśli napotkasz na problemy w trakcie pieczenia. Nie są gwarancją, że wszystko się uda, ale mogą pomóc w osiągnięciu sukcesu. Na koniec wystarczy swój wypiek udekorować za pomocą specjalnych akcesoriów, dostępnych m.in. w sklepie https://www.bellodecor.com.pl/ i można zabierać się za jedzenie.

Smacznego!

Autor: Michał Gaczkowski

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    luottoa - niezalogowany 2015-01-20 10:11:25

    luottoa Tilly

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do