Reklama

Co jeść, kiedy chorujesz na COVID-19 ?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
18/04/2022 03:37
Badania nad tym, w jaki sposób określone produkty spożywcze mogą wpłynąć na powrót do zdrowia po zakażeniu wirusem SARS-CoV-2, są dopiero w początkowej fazie, ale wiadomo, że zrównoważona, bogata w składniki odżywcze dieta jest kluczem do utrzymania silnego układu odpornościowego.

Odporność organizmu

Poniżej przedstawiamy wszystko, co warto wiedzieć o tym, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, gdy masz COVID-19. Więcej przeczytasz w serwisie  ogloszenia24m.pl

Witamina D jest kluczowym składnikiem odporności. Suplementacja witaminą D - zwłaszcza u osób z jej niedoborem - chroniła przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych. Inne mikroskładniki odżywcze - między innymi witamina C, witamina B6 i witamina E - również zostały powiązane ze zdrowiem układu odpornościowego. Niektóre makroskładniki odżywcze, takie jak błonnik i białko, zostały powiązane z lepszą odpornością.

Żywność fermentowana może odgrywać rolę w zdrowiu układu odpornościowego. Według badania z 2021 roku opublikowanego w czasopiśmie "Cell", spożywanie sfermentowanej żywności prowadziło do większej różnorodności mikrobiomu, co może mieć wpływ na reakcję immunologiczną.

Naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i odporności. Owoce i warzywa bogate w mikroelementy wspierające odporność, takie jak witaminy A, C, D i cynk, to m.in: owoce cytrusowe, pomidory, kiwi, marchew, słodkie ziemniaki, brokuły i papryka. Pokarmy te nie tylko dostarczają kluczowych mikroskładników odżywczych, ale wiele z nich zapewnia także zastrzyk węglowodanów złożonych. Dzięki nim poziom energii w ciągu dnia jest stabilniejszy, co może być korzystne w przypadku zmęczenia COVID-19. Warto zainteresować się także suplementami diety https://www.ogloszenia24m.pl/ogloszenie-meridia-sprzedam-bez-recepty-tanio-kupie-sklep-internetowy-gdzie-kupic-1186/ , które pomagają w odporności.

Spośród trzech makroskładników odżywczych - białka, tłuszczu i węglowodanów - białko jest znane ze swojej zdolności do budowania mięśni i naprawy tkanek. Stanowi ono również podstawę wszystkich komórek, w tym komórek odpornościowych. Spożywanie zbyt małej ilości tego składnika upośledza funkcje odpornościowe i zwiększa ryzyko chorób zakaźnych. Wołowina wspomaga odporność, ponieważ zawiera minerał cynk, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie, w tym w produkcji białka i gojeniu się ran.

Jak wzmocnić osłabiony organizm po chorobie

Należy jednak pamiętać, że większość badań dotyczących diety i odporności opiera się na nawykach żywieniowych ustalonych przed zachorowaniem. Innymi słowy: Twój układ odpornościowy nie osiągnie takiego stanu z dnia na dzień. Żadna konkretna potrawa ani idealny jadłospis nie zagwarantują, że wrócisz do formy, a w zależności od objawów, spożywanie dużej ilości pokarmów może być trudnym zadaniem. Jeśli jednak czujesz się na siłach, by jeść normalnie, zdrowa, pełnowartościowa dieta może pomóc w utrzymaniu poziomu energii.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do