Reklama

Dlaczego warto jeść bakalie?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
18/03/2022 04:10
Bakalie to inaczej suszone owoce i orzechy. Są bardzo popularną przekąską, dodaje się je do różnego rodzaju wypieków i używa do dekorowania deserów. Proces suszenia przebiega oczywiście w określonych warunkach, tak by zachować smak oraz jak najwięcej wartości odżywczych. Czy jednak poddane takiej obróbce owoce są równie zdrowe jak te świeże?

Bakalie – co to za produkt?

Smakiem bakalii ludzie cieszą się już od kilku tysięcy lat. Spożywano je głównie na Bliskim Wschodzie, a w Europie suszone, egzotyczne owoce pojawiły się prawdopodobnie około XVI wieku. Dzisiaj to popularna, słodka przekąska, dostępna w rozmaitych wariantach. Klasyczne bakalie to przede wszystkim rodzynki, daktyle i figi, często też w takich mieszankach pojawiają się suszone morele, śliwki, żurawina oraz kandyzowana skórka pomarańczy. Do owoców dodaje się orzechy: migdały, laskowe, nerkowce, włoskie, brazylijskie.

Jak kupować bakalie?

Najbardziej wartościowe bakalie to takie, które nie zawierają sztucznych konserwantów i nie są dosładzane białym cukrem albo syntetycznymi słodzikami – sprawdzić to można czytając dokładnie etykietę produktu. Szczególnie cenione są bakalie pochodzące z krajów śródziemnomorskich, dostępne między innymi na harika.pl , warto też zwrócić uwagę, czy są to produkty certyfikowane, z unijnym logo BIO lub EKO.

Na jakość bakalii wpływa również sposób ich przechowywania. Największym wrogiem suszonych owoców i orzechów jest wilgoć, dlatego bakalie należy trzymać w szczelnym pojemniku, w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Bakalie – jakie mają wartości odżywcze?

To prawda, że bakalie są dość kaloryczne i zawierają sporo cukru, dlatego zaleca się spożywać je w rozsądnych ilościach, zwłaszcza przez osoby chore na cukrzycę oraz z insulinoopornością. Z kolei orzechów, które mają wysoką zawartość tłuszczu, należy unikać przy schorzeniach układu pokarmowego. Co nie zmienia faktu, że bakalie są dobrym dodatkiem do codziennej diety i z powodzeniem można nimi zastąpić batoniki czy cukierki – są równie słodkie, ale przy okazji dostarczają wartościowych składników.

Rodzynki to bogate źródło antyoksydantów, w tym resweratrolu, który obniża cholesterol, wzmacnia serce i spowalnia rozwój zmian nowotworowych. W suszonych figach jest bardzo dużo błonnika, co pomaga na problemy trawienne, prócz tego owoc ten dostarcza minerałów chroniących przed anemią, osteoporozą i nadciśnieniem. Daktyle uchodzą za jedno z lepszych źródeł potasu, są bogate w błonnik, witaminy oraz przeciwutleniacze. Suszone śliwki bardzo pomagają na zaparcia i inne problemy z układem pokarmowym, natomiast suszone morele zapewniają wysoką podaż witaminy A, niezbędnej dla dobrego wzroku, odporności i dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Po orzechy warto sięgać ze względu na białko, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym układ sercowo-naczyniowy może dobrze funkcjonować. Spożywane regularnie orzechy mogą pomóc w obniżaniu złego cholesterolu LDL i tym samym zapobiegać rozwojowi miażdżycy.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do