Reklama

Ekologiczne opakowania na wynos – z czego są stworzone?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
24/03/2022 14:40
Czy możemy dbać o środowisko, korzystając z cateringu dietetycznego, barów szybkiej obsługi czy choćby food trucków? Tak, wystarczy wybierać lokale, które wdrażają nowoczesne rozwiązania. Coraz więcej punktów stawia na ekologiczne pudełka, a klienci doceniają takie decyzje.

Jednorazowe pojemniki na żywność znają dziś wszyscy. Nie znajdzie się osoby, której nigdy nie zabrakło czasu na samodzielne przygotowanie obiadu. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, więc jedzenie na wynos to częsty wybór wielu z nas. Niestety, takie opakowania to dodatkowe śmieci, które rozkładają się dziesiątki lat. Chyba że mamy do czynienia z przyjaznymi dla planety opakowaniami ekologicznymi.

Opakowania ekologiczne do żywności – zalety


Pudełka jednorazowego użytku spotyka się dziś wszędzie. Stosują je lokale gastronomiczne, począwszy od barów mlecznych, a skończywszy na restauracjach. Jedzenie na tackach czy w pojemnikach kupuje się na piknikach, festynach oraz na świątecznych jarmarkach. Bierzemy je na wynos, wracając do domu, a także przygotowujemy w nich lunche do pracy bądź na uczelnię. Dostarcza je do naszych drzwi firma specjalizująca się w cateringu dietetycznym.

Patrząc na olbrzymie liczby wykorzystywanych pojemników, a także ślad węglowy, który po nich zostaje, warto zrezygnować z tej opcji. Nie oznacza to jednak, że rezygnujemy z szybkich, a zarazem zdrowych posiłków. Możemy przysłużyć się planecie, wybierając ekologiczne opakowania na żywność. Spełniają swoją funkcję tak samo jak standardowe warianty z plastiku, a nie zaśmiecają środowiska. W porównaniu do plastiku rozkładają się bardzo szybko. Co więcej, nie wpływają negatywnie na aromat oraz smak zapakowanego w nich jedzenia – co nierzadko zdarza się przy klasycznych odpowiednikach. Jak widać, eko pudełka mają same zalety.

Z czego robi się ekologiczne opakowania?


Ekologiczne pojemniki to biodegradowalne naczynia z przyjaznych dla środowiska materiałów. Wśród stosowanych w produkcji surowców można wymienić tzw. bagassę. To wysuszone włókna trzciny cukrowej pozyskiwane przy wyciskaniu soku z łodyg. Po odpowiednim przygotowaniu powstaje pulpa, z której można wytwarzać tacki, talerze lub miski.

Poza bagassą ekologiczne opakowania na jedzenie wykonuje się m.in. z trzciny cukrowej, rPET (materiał z recyklingu) albo tektury. Ostatni surowiec pokrywa się specjalną powłoką PLA, dzięki której miska np. na zupę staje się wodoodporna. Nie będzie przeciekać, nie przepuści płynu ani tłuszczów. Można w niej bezpiecznie przenosić zupę czy danie w gęstym sosie.

Eko firmy to marki przyszłości


Wybierając opakowania ekologiczne do żywności, nie tylko dokładamy swoją cegiełkę do troski o Matkę Ziemię. Marka, która podejmuje taką decyzję, pokazuje klientom, że nie kieruje się wyłącznie aspektem finansowym. Mając ekologiczne alternatywy, stawia na nie, zamiast iść po linii najmniejszego oporu. Taka firma wysyła konsumentom jasny, oczywisty przekaz – patrzy w przyszłość i chce, aby była jak najlepsza dla wszystkich.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do