Reklama

Kolagen co to i jakie ma właściwości?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
12/03/2023 18:04
Kolagen jest najważniejszym i najczęściej występującym w organizmie człowieka białkiem strukturalnym. Stanowi ważną część różnych narządów oraz komórek.

Co to jest kolagen?


Występuje w skórze, zębach, kościach, chrząstkach stawowych, ścięgnach i naczyniach krwionośnych. Występuje również w rogówce oka. Włókna kolagenowe w skórze to liniowe struktury biochemiczne złożone z aminokwasów. Charakteryzują się dużą wytrzymałością i elastycznością. Białko kolagenowe jest ważnym budulcem wszystkich zwierzęcych organizmów. Stosunek tego białka do innych białek w organizmie wynosi mniej więcej 30 proc.

Kolagen charakteryzuje się specyficzną budową i bardzo szerokim wachlarzem właściwości. Jego struktura jest złożona i nie ma pojedynczego białka o jasno określonej strukturze. Istnieje wiele rodzajów kolagenu, z których każdy ma inne właściwości strukturalne i funkcjonalne. Białko to tworzy różne struktury wyższego rzędu, takie jak włókna kolagenowe i systemy sieciowe.

Kolagen występuje w ludzkim organizmie w różnych postaciach. Jednym z nich jest hydrolizat kolagenu. Jest to białko które ulega hydrolizie, rozkładając je na mniejsze peptydy kolagenowe. Znacznie łatwiej wchłaniają się w jelicie i charakteryzują się mniejszą masą. Peptydy są znacznie lepiej rozpuszczalne i mogą być stosowane w żywności. Hydrolizat ma dokładnie te same właściwości co kolagen.

Właściwości kolagenu


Kolagen ma wiele właściwości. Jedną z najważniejszych ról białka kolagenowego jest utrzymanie prawidłowej struktury tkanek i narządów tworzących organizm. Białka kolagenowe są odpowiedzialne za wypełnianie przestrzeni pomiędzy konkretnymi komórkami. Ponadto istotną funkcją kolagenu jest nadawanie tkance wytrzymałości mechanicznej. Kolagen nadaje właściwą twardość, sztywność, elastyczność i sprężystość. Znane są także inne zalety kolagenu, np. udział w procesie krzepnięcia krwi, który jest ważny w przypadku gojenia się ran.

Białko to bierze udział między innymi w regeneracji komórek skóry oraz zapewnia odpowiednią sprężystość, elastyczność, zdrowy kolor i nawilżenie skóry. Stosowanie preparatów kolagenowych spowalnia proces starzenia się skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek i wysuszeniu skóry. Kolagen bierze również udział w procesie naprawy tkanki chrzęstnej i poprawie zdrowia stawów, co jest szczególnie ważne u sportowców.

Ze względu na swoje właściwości kolagen znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce i farmaceutyce. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów preparatów, w tym maści, żele, kolagen do picia, kremy, maseczki, płatki pod oczy.  Często stosuje się suplementy diety zawierające kolagen, wypełniacze tkankowe stosowane w formie zastrzyków, a także do tworzenia implantów i uszczelniania połączeń ustnych po zabiegu usuwania zęba.

Objawy niedoboru kolagenu


Zawartość kolagenu w ludzkim organizmie zaczyna spadać po. 25 roku życia, a synteza tego białka gwałtownie spada od 50 roku życia. Proces syntezy białek kolagenowych może zostać przerwany również przez menopauzę. Po około 60. roku życia następuje całkowita utrata zdolności do regeneracji włókien kolagenowych. Objawy braku kolagenu to przede wszystkim:

długi czas gojenia się ran,
problemy żołądkowo-jelitowe,
większa podatność na skręcenia i kontuzje związane z kośćmi i chrząstką stawową,
sztywne i bolesne stawy,
gorsza kondycja paznokci oraz włosów,
sucha skóra,
problemy z ciśnieniem,
zawroty i częsty ból głowy,
zaburzenia apetytu.

Dlaczego warto brać kolagen?


Jedną z ważnych ról kolagenu jest ochrona wewnętrznych narządów, takich jak żołądek, wątroba i nerki. W przypadku kolagenu działanie tego białka ma również znaczenie dla układu odpornościowego. Bierze udział w procesach obronnych organizmu przed toksynami oraz patogenami. Kolagen nie tylko poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i właściwy przebieg procesów metabolicznych, ale także korzystnie wpływa na układ krążenia.

Rolą kolagenu jest również regulowanie ciśnienia krwi i rozszerzanie ważnych tętnic w celu oczyszczenia ścian ze złogów tłuszczu. Dzięki temu białko kolagenowe poprawia krążenie krwi i minimalizuje ryzyko rozwijania się groźnych chorób układu krążenia. Istotną funkcją tego białka w organizmie jest również pomoc w przemianie glukozy w energię, co jest bardzo ważne przy odchudzaniu. Kolagen ma również zapobiegać sztywnieniu ścięgien w stawach poprzez ich nawilżanie co pozwala ograniczyć powstawanie obrzęków.

Na jędrność skóry najlepszym wyborem jest kolagen rybi, który pod względem struktury oraz składu jest najbliższy ludzkiemu i dlatego najlepiej się przyswaja. 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do