Reklama

Korek czy zakrętka?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
30/01/2024 22:00
Kiedy stoimy przed półką z winami możemy zauważyć dwa rodzaje zamykania butelek: korek i zakrętkę. Czy się różnią i na co mają wpływ?

Oba te sposoby zabezpieczeń mogą budzić w nas pewne przekonania na temat wina za nim je jeszcze spróbujemy. No właśnie, czy typ zamknięcia wina wpływa na jego jakość lub smak? Aby odpowiedzieć na te pytania musimy najpierw zrozumieć czym dokładnie jest, jakie funkcje pełni i skąd bierze się pomysł na dany typ zamknięcia.

Korek


Korek tradycyjny jest produktem pochodzącym z kory dębu korkowego, który występuje w regionie Morza śródziemnego oraz Oceanu Atlantyckiego. To właśnie Portugalia i Hiszpania są głównymi producentami klasycznych korków. Sam proces tworzenia tego typu zamknięcia jest bardzo czasochłonny i ograniczony, a więc dlaczego w ogóle producenci wina wybierają akurat ten sposób zabezpieczenia wina?

Zalety korka


Oprócz oczywistych walorów estetycznych, co najważniejsze korek pozwala nam na leżakowanie wina. Jego naturalna struktura dopuszcza idealną ilość powietrza, dzięki czemu wino przez lata może dojrzewać. Jednakże trzeba pamiętać, że takie wino musi być odpowiednio przechowywane, czyli w pozycji leżącej, tak, aby korek był cały czas wilgotny. Bardzo ważną zaletą korka jest również jego naturalność, dzięki czemu jego rozkład nie jest szkodliwy dla środowiska.

Wady korka


Największą wadą tego typu zamknięcia jest możliwość wystąpienia choroby korkowej. Kiedy bakterie pojawiają się w korku używanym do zamknięcia butelki wina, mają one tendencję do zmieniania smaku i aromatu tego trunku. Wina, których zamknięcie zostało dokonane przy użyciu korka, mogą wydać nieprzyjemny zapach, przypominający wilgotny karton, stęchłą piwnicę lub nawet zapach próchniejącego drewna. W takich przypadkach, korek może również wykazywać intensywniejszy zapach oraz zmienić swój wygląd, stając się zniszczony, lekko spuchnięty. To zjawisko jest zupełnie losowe i często wykracza poza kontrolę producentów wina. Niestety, wina z korkiem mogą ulegać temu problemowi w około 3-4% butelek, które zostały zabezpieczone naturalnym korkiem.

Zakrętka


Często już sam widok zakrętki może odrzucić nas od danego wina, ale czy słusznie? Sposób zamknięcia butelki w żaden sposób nie świadczy o jakości wina. Pierwsze zakrętki były używane do zabezpieczenia butelek już w drugiej połowie XX wieku, ponadto większość win z Australii czy Nowej Zelandii używa właśnie zakrętek z powodu dużej odległości od regionu produkowania korków. Jednakże i to rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Zalety zakrętek


Najważniejszą zaletą zakrętki jest wygoda na jaką nam pozwala ten sposób zamknięcia. Możemy zawsze i wszędzie bez żadnych problemów otworzyć oraz zamknąć ponownie nasze wino, nawet jeśli nie mamy korkociągu pod ręką. Zakrętki również bardzo szczelnie zabezpieczają wino przed wilgocią, nie musimy się martwić o odpowiedni sposób przechowywania wina, a także o bakterie które by mogły zmienić jego smak.

Wady zakrętek


Zakrętki całkowicie uniemożliwiają dostęp tlenu do wnętrza butelki. W przypadku win młodych, brak dostępu tlenu nie stanowi problemu, dlatego coraz częściej stosuje się ten sposób zamykania butelek. Jednakże sytuacja jest inna w przypadku win przeznaczonych do długotrwałego dojrzewania. W najbardziej ekskluzywnych butelkach, które mają potencjał do leżakowania przez ponad 10 lat, nie używa się ani korków plastikowych, ani zakrętek. W przypadku tych wyjątkowych win, zastosowanie korka umożliwia proces dojrzewania i stopniowe nabieranie nowych cech smakowych wraz z upływem lat. Niestety, ale oprócz tego jest jeszcze problem ekologiczny. Jedynie korki mogą rozkładać się naturalnie bez zagrożenia dla środowiska.

Co lepsze zatem korek czy zakrętka?


Podsumowując korek oraz zakrętka są wyłącznie sposobem zabezpieczenia naszego wina, nie wpływają bezpośrednio na jego jakość. Zarówno jedna jak i druga opcja ma swoje wady i zalety, wszystko tak naprawdę zależy od tego czego oczekujemy od wybranego przez nas wina. Należy pamiętać, że większość produkowanych na świecie win należy wypić w przeciągu 2 do 5 lat, jedynie kilka procent win wymaga użycia korka, abyśmy mogli pozostawić je do dojrzewania.

Jednakże na rynku pojawiło się innowacyjne rozwiązanie tego odwiecznego problemu, mianowicie korek stworzony z trzciny cukrowej. Charakteryzują się one
estetycznym wyglądem oraz miękką fakturą. Nowatorska technologia gwarantuje precyzyjną kontrolę poziomu tlenu dostającego się do wnętrza butelki, wykorzystując wyłącznie naturalne surowce, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Więc kto wie, może za kilka lat świat wina znajdzie ostateczne rozwiązanie na pytanie "Korek czy zakrętka?".

Więcej ciekawych informacji na temat win, whisky, brandy, koniaków, rumów i likierów znajdziesz na stronie galeriatrunkow.pl

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do