Reklama

Czym jest młody jęczmień i jakie są jego właściwości?

AWAP
24/07/2017 06:00
Jęczmień to zboże uprawiane głównie dla produkcji kaszy i warzenia piwa. Jednak niedawno odkryto szczególne właściwości zdrowotne trawy jęczmiennej, które poszerzyły jego wykorzystanie.

Jęczmień to zboże uprawiane głównie dla produkcji kaszy i warzenia piwa. Odkryte niedawno właściwości zdrowotne trawy jęczmiennej poszerzyły jego wykorzystanie.

Młody jęczmień


To zielona trawa przyszłego zboża, najczęściej siedmiodniowa. Zawiera wtedy najwięcej cennych składników. Po zebraniu trawa poddawana jest obróbce. Sposoby są dwa:

wyciskanie soku i suszenie go w niskich temperaturach,
suszenie młodej trawy.

Wyciskanie soku z trawy pozbawia go cennego błonnika, ale za to jest lepiej przyswajalny, niestety w tej formie nie wspomaga procesu odchudzania. Suszona młoda trawa z jęczmienia zawiera więcej składników, ale są one trudniej przyswajalne, a więc efekty odczujemy po dłuższym czasie.


Właściwości jęczmienia


Sok z jęczmienia możemy uzyskać samodzielnie wyciskając młodą trawę w sokowirówce wolnoobrotowej. Większość z nas nie ma jednak czasu na samodzielne zbieranie trawy. Najczęściej korzystamy z gotowych wyrobów. W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić suszony sok z jęczmienia w formie sproszkowanej, który wystarczy rozpuścić w wodzie lub jogurcie. Na co pomaga młody jęczmień?

Przede wszystkim to bogate źródło wielu składników:

witamin z grupy B, witaminy C, E,
minerałów jak magnez, wapń, potas, żelazo i potas,
chlorofilu,
antyoksydantów,
aminokwasów,
błonnika.

Fot. Młody jęczmień ze sklepu https://sklep.kenayag.com.pl/ (sproszkowany sok)


To bogactwo składników wpływa na właściwości zdrowotne jęczmienia. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na metabolizm i przyśpiesza przemianę materii przez co wspomaga odchudzanie. Zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil wpływa na odkwaszenie organizmu i pozwala na właściwe utrzymanie jego ph. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki powstrzymując proces starzenia (skóra) i odgrywają ważną funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawartość witamin i mikroelementów podwyższa odporność organizmu chroniąc przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Młody jęczmień najczęściej kupujemy w formie sproszkowanej. Możemy dodawać go do koktajli mlecznych, soków owocowych, zup lub rozpuszczać jako samodzielny napój.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do