Reklama

Makaron - tak zdrowy, że warto go kupować hurtem. Zobacz sam!

AWAP
29/08/2017 05:00
Dzięki swojej przystępności i wszechstronności w kuchni, makaron stanowi podstawę przeciętnej polskiej diety. Makaron dostarcza energii, a także niezbędne składniki odżywcze w postaci błonnika, witamin i minerałów. Połącz makaron z zdrowymi składnikami, aby przygotować posiłki bogate w składniki odżywcze.

Węglowodany i włókno


Makaron zapewnia korzystne węglowodany. Filiżanka białego spaghetti zawiera 43 gramów węglowodanów ogółem, a równoważna porcja pełnoziarnistego spaghetti oferuje 37 gramów całkowitych węglowodanów. Węglowodany są podstawowym źródłem paliwa dla Twojego ciała. Makaron z pszenicy pełnoziarnistej zapewnia również znaczną ilość błonnika pokarmowego, szczególnie korzystnego typu węglowodanów. Błonnik pomaga zwalczać choroby przewlekłe - w tym otyłość i cukrzycę typu 2 - i promować zdrowie układu trawiennego. Zjadanie 1-kubka makaronu z pszenicy zawiera 6,3 g błonnika pokarmowego, zapewniając 17 procent zalecanego dziennego spożycia dla mężczyzn i 24 procent dla kobiet.



Selen i mangan


Zarówno białe, jak i pełnoziarniste makarony są doskonałymi źródłami selenu, minerału, który aktywuje enzymy przeciwutleniające, których zadaniem jest ochrona komórek przed uszkodzeniami molekularnymi. Podawanie jednej lub kilku rodzajów makaronu zapewnia około dwie trzecie zalecanego dziennego spożycia. Makaron zawiera także mangan, minerał, który pomaga metabolizować węglowodany i regulować poziom cukru we krwi. Porcja makaronu z pszenicy ma 1,9 miligrama manganu - ponad 100 procent dziennego spożycia dla kobiet i 83 procent dla mężczyzn - podczas gdy równoważna porcja białego makaronu oferuje 0,5 miligrama.



Folinian i karotenoidy


Jedz białe makarony jako źródło kwasu foliowego - lub witaminy B-9 - lub wybierz makaron pszenny jako źródło karotenoidów luteiny i zeaksantyny. To odgrywa rolę w rozwoju krwinek czerwonych i wspomaga szybki wzrost komórek, a luteina i zeaksantyna wspomagają zdrowie oczu. Dieta bogata w karotenoidy, w tym luteina i zeaksantyna, również zmniejsza ryzyko raka płuca. Serwatka białego makaronu dostarcza 167 mikrogramów witaminy B-9 lub 42 procent dziennej zalecanej dawki. Podawanie makuchu z pełnoziarnistej pszenicy zawiera 113 mikrogramów luteiny i zeaksantyny.


Użyj makaronu jako podstawy zdrowych potraw bogatych w warzywa, chudego białka i zdrowego tłuszczu. Lekkie spaghetti z dodatkiem oliwą z oliwek jest przepyszna. A więc nie pozostaje nam nic innego, jak sprawdzić gdzie znajduje się najlepsza hurtownia makaronów i zaopatrzyć w porządne zapasy tego pysznego i zdrowego jedzenia!

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do