Reklama

Zdrowe zupy na każdą porę roku - jak dostosować składniki do pory roku?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
06/08/2023 23:13
Zupa to jedno z bardziej uniwersalnych dań. Jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Jeśli zadbamy o dobór składników, z których ją ugotujemy, potrafi też wesprzeć nasze zdrowie. Zobacz, w jaki sposób. Sprawdź również, jakie produkty nadają się najbardziej na zdrowe zupy sezonowe.

Najlepsze zupy sezonowe


Czym właściwie są zupy sezonowe? Jak sama nazwa wskazuje, ich podstawę stanowią charakterystyczne dla danej pory roku owoce i warzywa. Dlaczego właśnie one? Powodów jest co najmniej kilka. Są to produkty, które:

obfitują w liczne właściwości prozdrowotne;
dojrzały zgodnie ze swoim naturalnym rytmem wzrostu;
nie wymagały długotrwałego przechowywania, ani transportu;
są wolne od środków przedłużających ich trwałość i przyspieszających wzrost;
ich naturalny skład jest o wiele bogatszy w substancje odżywcze.

Włączając je do naszych zup, wzbogacamy te dania o wartość odżywczą, ale nie tylko. Niektóre z warzyw wpływają w określony sposób na nasze zdrowie. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po najbardziej wskazanych w danym okresie warzywach i owocach.

Może Cię zainteresować dieta zupowa z oferty: https://www.zdrowazupa.pl/

Lekkie zupy sezonowe - wiosenne zupy


Wiosną najlepiej wzbogacić skład zup o takie warzywa, które dostarczą nam najwięcej witamin. Tym sposobem uzupełnimy powstałe w okresie zimowym niedobory. Warto też sięgać po te odmiany warzyw, które zadbają o nasz układ pokarmowy. Oznacza to, że powinny one być bogate w błonnik, który wpływa dodatnio na perystaltykę jelit. Idealnym wyborem będzie tu lekkostrawna i odkwaszająca cukinia. Można ją znaleźć, jako dodatek do pysznej zupy batatowej.

Najlepsze warzywa na zupy na lato


Lato to sezon idealny na pomidory. Te młode warzywa są bogate w likopen. Składnik ten działa ochronnie na naszą skórę, która latem jest wystawiana na niszczące działanie promieni słonecznych. Likopen wspiera też organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie skóry i pogarszają funkcjonowanie niektórych organów. Na zupę na lato idealnie nadaje się pomidorówka z soczewicą.

Najlepsze warzywa na zupy na jesień


Jesień to „ulubiona” pora roku depresji, ale i spadku odporności. Możemy je pokonać, sięgając po warzywną królową jesiennych dań, czyli dynię. Jest to warzywo obfitujące m.in. w tryptofan, czyli aminokwas oddziałujący korzystnie na nasze samopoczucie. Dynia buduje nie tylko naszą odporność psychiczną. Dzięki sporej zawartości cynku wzmacnia też nasz układ immunologiczny. Świetną propozycją na zupę jesienną stanowi zupa dyniowa z dodatkiem komosy ryżowej. Ten składnik dodatkowo dostarcza niezbędnych jesienią do utrzymania ogólnej dobrej kondycji organizmu kwasów tłuszczowych Omega.

Najlepsze warzywa na zupy na zimę


Zimą najlepiej sięgać po pyszne, syte i rozgrzewające zupy. Takie danie wzmocni nasz organizm. Poprawi nasze samopoczucie. Zadba też o uszczelnienie naszej bariery ochronnej przeciwko wirusom i bakteriom. Najlepsza zupa na zimę to ta przygotowana na bazie buraków czerwonych. Są to super-warzywa, którym zawdzięczamy: dobrą odporność, więcej energii, lepsze trawienie. Buraki działają też wspomagająco przy silnym kaszlu i katarze. Są też wsparciem dla naszego samopoczucia, gdyż działają oczyszczająco i odkwaszająco na organizm. Idealną zupą na zimę będzie barszcz ukraiński z dodatkiem aromatycznych i rozgrzewających przypraw jak: ostra papryka i pieprz czarny.

Warzywa sezonowe idealne na wzmocnienie żołądka


Zimą warto też sięgać po warzywa, które mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Mowa tu o tych rodzajach warzyw, które działają: odkwaszająco, detoksykująco, a przy tym regulują pracę jelit. Dlaczego to takie istotne? Zimą zwalania metabolizm i często pojawiają się problemy z wypróżnianiem. Efekt? Pogorszenie nastroju, spadek odporności na stres i utrata energii. To z kolei powoduje, że wiosnę witamy z nadwagą i przygnębieniem. Stajemy się też bardziej podatni na wiosenne przesilenie. Zapobiec temu mogą ogórki kiszone i przygotowana na nich bazie zupa ogórkowa z lekkostrawną kaszą jaglaną.

Podsumowanie


Sezonowe zupy to niezastąpione wsparcie dla naszego organizmu. Wpływają one na działanie naszych dwóch najważniejszych układów – odpornościowego oraz nerwowego. Regulują też pracę układu pokarmowego. W efekcie rzadziej chorujemy, a jeśli już nam się to zdarzy – łatwiej wracamy do zdrowia. Po drugie zapewniamy sobie o wiele lepsze samopoczucie. Zdrowe zupy ze świeżych warzyw dostarczają też składników, które wpływają korzystnie na wygląd i funkcje skóry. Sezonowe zupy to także jeden z najprostszych sposobów na wzbogacenie codziennej diety o dodatkową porcję warzyw.

 

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do