
Cukrzyca typu 2, czyli insulinoniezależna charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi i jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Z roku na rok liczba zachorowań na cukrzycę typu 2 rośnie. Duży wpływ na tę sytuację ma postęp cywilizacyjny i związany z nim siedzący tryb życia, dieta bogata w wysokoprzetworzone składniki oraz nadmierny stres. Jak jeść przy cukrzycy?
Diabetycy muszą mierzyć się z dużymi wahaniami glukozy we krwi, które zagrażają ich zdrowiu i życiu. W takim wypadku podstawą leczenia jest odpowiednio dobrana farmakoterapia i zbilansowana dieta dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Programkrolow.pl - personalizowane plany dietetyczne i catering to miejsce, gdzie możesz zamówić zdrowy plan żywieniowy dla diabetyka. Sprawdź, jakie produkty są dozwolone, a czego lepiej unikać!
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą bardzo uważać na to, co jedzą. W sklepach znajduje się wiele produktów z wysokim indeksem glikemicznym, które mogą spowodować, że stężenie glukozy we krwi po posiłku osiągnie bardzo wysokie wartości. Dieta dla cukrzyków powinna zawierać takie składniki jak:
naturalny nabiał i jego przetwory, np. jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko czy sery,
warzywa, które najlepiej spożywać na surowo,
produkty pełnoziarniste,
owoce w ograniczonych ilościach oraz we właściwym odstępie od leków,
chude, mięso i ryby,
pokarmy bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik,
napoje bez cukru.
Bardzo ważne jest także spożywanie posiłków o regularnych porach, unikanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia oraz zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Dieta cukrzycowa powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości po jedzeniu.
Układanie diety dla cukrzyka to spore wyzwanie. Każdy produkt należy sprawdzić pod kątem zawartości cukru i indeksu glikemicznego. Jest to parametr mówiący o tym, jak zmienia się poziom cukru we krwi w ciągu dwóch godzin po spożyciu posiłku, który zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych. Osoby chore na cukrzycę powinny wykluczyć ze swojej diety lub znacząco ograniczyć spożycie następujących produktów:
słodzonych jogurtów i innych przetworów mlecznych,
suszonych i kandyzowanych owoców oraz owoców z puszki,
ziemniaków,
cukru, miodu, słodyczy i napojów gazowanych,
chleba pszennego,
wyrobów cukierniczych,
tłustego mięsa,
niskiej jakości wędlin.
Prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Dzięki niej można złagodzić lub zahamować rozwój choroby. Odpowiednia dobrany plan żywieniowy umożliwia także zrzucenie nadprogramowych kilogramów, co korzystnie wpływa na wydolność organizmu i samopoczucie.
Sprawdź także: Dieta niskokaloryczna – efekty, ryzyka i zagrożenia
Osoby chore na cukrzycę poza dietą powinny również włączyć do swojego planu dnia 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej. Niezwykle ważne jest także unikanie stresu i ścisłe stosowanie się do zaleceń lekarskich.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie